sunnuntai 22. tammikuuta 2012

Let it begin – käytännön asioita vaihtoon lähdöstä


Vihdoinkin on kauan odotettu vaihto alkanut! Paljon on ollut järjesteltävää ennen vaihtoa, vaihdon alkaessa ja varmasti vielä vaihdon jälkeenkin. Yllättävän helposti on kaikki kuitenkin sujunut tähän asti. Seuraavaksi infoa käytännön asioista niille, jotka suunnittelevat Cardiffiin hakemista itsekin.

Faktat:
Vaihtokohde: Cardiff University, Cardiff, Wales, United Kingdom
Kevätlukukausi: 30.1. -15.6.2012
Tiedekunta: English, Communication and Philosphy (ENCAP)
Pääaine: Puheviestintä

Vaihtoprosessi alkoi tosiaan jo yli vuosi sitten, heti ensimmäisen vuoden syksyllä. Euroopan ulkopuoliset kohteet olivat haussa syksyllä ja aluksi suunnittelinkin lähteväni vaihtoon Euroopan ulkopuolelle ISEP –haun kautta. Koska toisena opiskeluvuonna kaukokohteisiin lähteminen osoittautui kuitenkin lähes mahdottomaksi, vaihtokohde tarkentui pian Euroopan sisäisiin kohteisiin. Euroopan maista Iso-Britannia oli ehdoton ykkösvaihtoehto ja puheviestinnän vaihtokohteista Cardiff vaikutti houkuttelevimmalta. Cardiffin Yliopiston tarjoama viestinnän kurssivalikoima on todella kattava, yliopisto on tunnettu tasokkuudestaan ja kaupunki itsessään on kuuluisa vilkkaasta opiskelijaelämästään. Vaihtokohteen valinta oli siis loppujen lopuksi todella helppo. Ja kuten vaihdon alku on ehtinyt jo osoittaa, valinta ei olisi voinut enää paremmin mennäkään!

Hakuprosessi itsessään on aika yksinkertainen, joskin hakemuksen laatiminen, kurssivalikoiman selvittäminen ja vaihdon aikana tehtävien opintojen suunnittelu vie jonkin verran aikaa. Hyväksyntä Jyväskylän Yliopistolta tulee kuitenkin pian hakuajan päättymisen jälkeen, jolloin järjestelyille Suomen päässä jää paljon aikaa. Hakulomakkeet vaihtoyliopistoon tuli lähettää jo saman kevään aikana ja hyväksyntä myös Britannian päästä tuli pian sähköpostiin. Tämän jälkeen jäljelle jäikin asunnon etsiminen, lentojen varailu, vuokralaisen hankkiminen, opintotukien muuttaminen, vakuutukset ja muut pienet käytännön asiat jotka sai helposti hoidettua hyvissä ajoin ennen vaihtoon lähtöä. Kielitestiähän ei Erasmus-kohteisiin tarvitse tehdä.

Meillä kävi tosiaan hyvä tuuri toisen puheviestinnän opiskelijan Merin kanssa, kun pääsimme molemmat vaihtoon samaan paikkaan. Täytyy kyllä sanoa, että on ollut paljon helpompaa ja stressittömämpää hoitaa asioita yhdessä jonkun kanssa! Tultiin tänne viikko ennen varsinaisen ohjelman ja orientaation alkamista, jotta ehdittäisiin kotiutua aluksi rauhassa. Käytännön asioiden hoitamiseen on mennyt aika paljon aikaa, mutta kaikki on hoitunut loppujen lopuksi todella helposti ja ihmiset ovat olleet yliopistolla todella ystävällisiä. Ensimmäisenä päivänä löysimme tiemme yliopiston Erasmus –toimistoon, jossa meidät istutettiin alas ja meille selitettiin kaikki mitä tarvitsee tietää ja enemmänkin. Myös yliopistoon kirjautuminen sekä työnhaku, asunto- ja harrastusasiat käytiin läpi samalla kerralla. Yliopiston kursseille ilmoittautuminen olikin sitten hieman pidempi prosessi ja vaati asioiden itsenäistä selvittelyä. Ilmoittautuminen tapahtuu pääasiassa internetin kautta, joskin apua kurssivalintoihin täytyi käydä kysymässä omasta tiedekunnasta muutamaan otteeseen. Valitsimme Merin kanssa keväälle seuraavat kurssit:

-       Oral skills in Academic Context 2 (10 credits)
-       Culture, Language and Communication (20 credits)
-       Discourse of Broadcasting (20 credits)
-       French Language D (10 credits)

Suurin osa kursseista tuli valita oman pääaineen alta, mutta myös yhden vapaavalintaisen kurssin sai myös ottaa. Kursseja tuli valita yhteensä 60 pisteen edestä täällä, joka vastaa käytännössä 30 opintopistettä Suomessa. Oral Skills in Academic Context on vaihto-oppilaille suunnattu kurssi, mutta muut kurssit ovat täynnä paikallisia viestinnän opiskelijoita. Ensimmäisen kahden viikon ajan kaikilla luennoilla saa kuitenkin käydä ja kursseja saa vielä vaihtaa, jos muut kurssi vaikuttavat mielenkiintoisemmilta. Urheilumahdollisuudet yliopistolla ovat myös todella hyvät ja Merin kanssa ostettiinkin jo puolen vuoden salikortit yliopiston salille. Kortti maksaa n. 170 euroa ja pitää sisällään rajattoman kuntosalin ja ryhmäliikuntatuntien käytön.

Moni on sanonut, että asunnon hankkiminen Cardiffista voi olla vaikeaa, mutta itse totesin sen kuitenkin suhteellisen helpoksi. Asuntohakemuksen voi laittaa yliopiston nettisivuilla menemään heti, kun hyväksyntä opiskelupaikasta on tullut yliopistolta. Sen lisäksi hyviä asunnonmetsästyspaikkoja ovat www.gumtree.com sekä facebookin Cardiff Erasmus –yhteisöt. Ei ole huono idea myöskään ilmestyä paikan päälle ilman asuntoa, sillä yliopiston asuntopalvelut ovat myös hyvin kattavat ja asumiseen liittyviä infotilaisuuksia järjestetään paljon. Itse tein vuokrasopimuksen jo hyvissä ajoin ennen Cardiffiin saapumista, sillä tuntui mukavammalta lähteä vaihtoon tietäen, että asunto on varmasti olemassa. Useasta vaihtoehdosta päädyin valitsemaan kymmenen hengen talon, jossa minun lisäkseni asuu yhdeksän brittiopiskelijaa. Halusin nimenomaan päästä asumaan paikallisten opiskelijoiden kanssa, sillä muihin vaihto-opiskelijoihin tulee varmaan tutustuttua hyvin vapaa-ajalla ja Erasmus –tapahtumien kautta!

Kaiken kaikkiaan käytännön järjestelyt ovat sujuneet todella kivuttomasti ja asioiden hoitaminen on ollut paljon helpompaa kuin etukäteen olisi kuvitellut. Apua saa aina kun sitä kysyy ja tuntuu, että asiat on järjestetty hyvin vaihtareita varten:-)


The University of Cardiff

Pubeja löytyy joka kadunkulmasta

Humanities building - siellä tulee vietettyä paljon aikaa

Meri so excited!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti